Říj

10

Dejavera Cup 2017

Napsal/a: Hana Zavřelová

Dny tradičního pasení Dajavera Cup 2017 28.9, 30.9.-1.10.2017
Závěr závodní sezony pasení v Dajaveře patřil opět tradičním plemenům (všechna plemena psů kromě Border Collií). Nad třídenními mezinárodními závody převzal záštitu radní pardubického kraje René Živný.
Na svatého Václava – 28.9.2017 byla rozhodčím Daniela Rájová. Jako první nastoupilo na start 16 závodníků v IHT 3. Dá se říci, že se zde potkala celá česká závodní elita. Trať byla postavená velmi zajímavě a rozhodčí se při její tvorbě inspirovala v zahraničí. Závodník začínal přímo u vyváděcího penu, kde si musel připravené ovečky v předkošárku sám vyvést. Tento zcela běžný prvek v zahraničí není v ČR často praktikován a tak se pro některé týmy stal opravdovým oříškem. Nakonec dokončilo pouze 7 týmů. Z nich byla nejúspěšnější Eva Štemberová s holandským ovčákem Ado Haaye Vemsilumpa (143 bodů), druhé místo obsadila Helena Muzikářová s australskou ovčandou Simply Chocolate Puella Fera (120 bodů) a třetí Jana Kaucká s také australským ovčákem Adonem Cream Caramel (114 bodů). Na trojkové závody pak navazovaly FCI zkoušky pasení: HWT a zkoušky vloh NHAT. Ty byly otevřeny již všem plemenům. Na HWT nastoupilo celkem 12 psů, z toho 2 nebyli úspěšní. V NHAT uspělo všech 7 startujících.
Sobota 30.9.2017 byla organizačně stejná jako čtvrtek – ráno se začínalo IHT 3, po jeho skončení opět HWT a NHAT. Rozhodčím byla ing. Petra Čapková. Trať byla oproti sobotě méně náročná svým začátkem, protože každý závodník měl ovečky nachystané v penu, zbytek trati byl již velmi srovnatelný. Na trati se sešli závodníci, kteří byli přítomni již ve čtvrtek. Z celkového počtu 15 startů bylo tentokrát úspěšných 10. První 2 příčky obsadila Eva Štemberová se svými holandskými ovčáky: fenkou – La Loba Met Frasany´s Flair (144 bodů) a psem Ado Haaye Vemsilumpa (116 bodů), na třetí příčce skončila Jana Sommrová s belgickým ovčákem tervueren – Decentem Demonem z Kovárny (110 bodů). Z následujících 5 zkoušek HWT dokončili úspěšně pouze 2, zato všech 5 startů v NHAT bylo úspěšných.
Neděle 1.10.2017 byla opět pod taktovkou rozhodčí P. Čapkové. Ráno na start nastoupilo 5 týmů v IHT 2. Nejlépe se s tratí vypořádala Martina Králová s australskou ovčandou Little Princess Des Compagnons Du Berger (87 bodů), na druhém místě se umístila se 78 body Jana Stupková také s fenkou AUO Ceaseless Energy z Brzáneckých vinohradů, zbytek závodníků nedokončil. Po skončení kategorie 2 následovalo IHT 1. Viděli jsme moc hezké výkony, bohužel většinou díky malým zkušenostem začínajících týmů, úspěšně dokončily pouze 4 ze 14. Za to pak první místa byla opravdu velmi vyrovnaná a o stupních vítězů rozhodovaly pouhé body. Zlato vyhrál Petr Šourek se svým slovenským čuvačem Akimem Jizerský les se ziskem 73 bodů, o pouhé 3 body za ním skončil Jakub Vondra s australským ovčákem Andy Brown Bear Berlinetta, o jeden bodík méně nakonec měla Lucie Schönová s chodským psem Boogie Tokobo.
V rámci závodů byly vyhlášeny speciální ceny rozhodčích, tou byl vynikající domácí vaječný koňak z dílny Martiny Mikulové. Ve čtvrtek v IHT 3 ji obdržela Eva Štemberová jako cenu sportovního ducha, kdy ji fenka nepobírala příkazy a tak závodnice odstoupila i přes to, že by jistě svým výkonem zasáhly do pořadí trialu. O víkendu se ceny rozhodčího nesly v duchu „největšího smolaře“. Byly uděleny závodnicím, které předvedly výkon na vysoké úrovni, přesto závod nedokončily – v IHT 1 to byla Olga Hejhalová, v IHT 2 Marcela Hejduková a v IHT 3 Iveta Machatá.
V rámci těchto závodů byla klubem Sheltie  Club CZ vyhlášena nejlepší sheltie v každé kategorii. V IHT 3 cenu obdržela Ž. Janatová a Cesmína z Grobovské vinice, v IHT 2 M. Hejduková a Lat´s Dance Perla z Polabí a v IHT 1 A. Jančovičová a Charlotte Isabell Harisson. Klubu děkujeme, že podporuje své členy v tomto krásném sportovním kynologickém odvětví!
Během prodlouženého, prosluněného, byť již studeného víkendu se na pastvinách pardubického kraje vystřídalo celkem 79 psů různých plemen. Děkujeme všem za účast a krásný sportovní zážitek! Závěrem nezbývá než poděkovat všem, kteří se na celé akci organizačně podíleli a především sponzorům, bez kterých by tato významná akce nebyla možná. Internetovému obchodu alfazoo.cz, který dodal pro vítěze ceny a všem zúčastněným vzorky českého superprémiového krmiva Ontario, Pardubickému kraji, který převzal záštitu nad celou akcí a Pavle Křejbské za krásné ručně háčkované ovečky.
Těšíme se opět na setkání v Dajaveře na podzim 2018!

Kompletní výsledky:

Pár fotek …